2018-01-04

Besök på Abecita

Veteranklubben startar det nya årets verksamhet med ett besök på Abecita 

onsdagen den 10 januari kl 14.00. 

Vår kunnige och entusiastiske guide Hans Lindfors kommer att leda oss genom flera utställningar och berätta om fotograferna och bilderna. Guidningen avslutas med en kopp kaffe.

Om du vill vara med är det nödvändigt att du anmäler dig till mig via mail info@hogbergphoto.se eller per telefon till Sten Dellby 0708 164923.

Senaste anmälningsdag är 8 januari. 

Avgiften, som betalas på plats (med kontanter), är 50 kr per person. Resten av totalkostnaden subventionerar Högskolan. Den som inte är medlem betalar 80 kr.

Hälsningar

Ola


Hans Lindfors beskrivning av aktuella utställningar på ABECITA Konst- och fotomuseum:

Fotoutställningen “Finland at 100” sammanfaller med hundraårsfirandet av Finland som självständig nation. Grupputställningen presenterar några av landets främsta fotografer och fotobaserade konstnärer. Samtliga representanter för det numera världsberömda Varumärket The Helsinki School. Fantastiska bilder som speglar olika temperament och synsätt.

Hannah Modigh är 2017 års vinnare av Lars Tunbjörkpriset. För att hedra fotografen Lars Tunbjörk, som avled 2015, har Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse inrättat ett pris till hans minne. Priset på 25 000 kronor ska varje år delas ut till en fotograf som verkar i Lars Tunbjörks anda. Dokumentärfotografen Hannah Modigh är född 1980, bosatt i Stockholm och uppvuxen i Indien, Stockholm och Skåne. Hon tilldelas Tunbjörkpriset 2017 för sina kompromisslösa bilder av USA:s skuggsida. I projektet Hurricane season har hon skildrat människor i södern, långt borta från den amerikanska drömmen.

Lars Tunbjörk
Det är få förunnat att bli stilbildare på den globala fotografiscenen. Men Lars Tunbjörk tillhörde den lilla skara fotografer som med sin blick fick oss att se världen med nya ögon. Att ta “en tunbjörkare” blev på 1990-talet ett begrepp som fotografer var tvungna att förhålla sig till. Lars Tunbjörk såg vad alla andra också såg men inte hade förmåga att fånga på bild. Abecita visar nu en mindre utställning av denne fantastiske fotograf.

2017 års vinnare av ”The Nordic Award in Textiles” från Stiftelsen Fokus Borås är Grethe Sörensen, Vamdrup Danmark.Priset är på 150 000 kronor.
Grethe Sörensen har sedan år 2000 arbetat med digital vävning och är idag en ledande konstnär inom området. Hon arbetar med ljus och rörelse i sina motiv, som hon bearbetar genom ett omfattande arbete med pixlar, färger, garner och nya bindningstekniker. Resultatet är unika vävda kompositioner, som hon skapar med en kombination av digitala möjligheter och många års erfarenhet av det analoga vävhantverket. Det har lyckats Grethe Sörensen att uttrycka motsättningarna mellan materialets tyngd och ljusets rörelse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.